SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Fristad GoIF
Så många som möjligt, så länge som möjligt

Aktuell information om Covid-19

Fristad GoIF hänvisar till Folkhälsomyndigheten för aktuella råd och rekommendationer.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

 

 

 

Lättade restriktioner från 1 juni

Från och med tisdag den 1 juni lättas de rådande nationella pandemirestriktionerna vilket påverkar bland annat fotbollsaktiviteterna i landet och möjligheten till publik vid matcher.

 

Yrkesidrottslag får sedan tidigare både träna och spela matcher, barn födda 2002 eller senare tillåts träna samt spela match en gång i veckan.

Från 1 juni vidgas möjligheten till träning, matcher och tävlingar i mindre omfattning för alla åldersgrupper

Barn- och ungdomslag samt seniorlag får bedriva träningsverksamhet, genomföra matcher och tävlingar i mindre omfattning samt delta vid mindre cuper och läger.

Folkhälsomyndigheten skriver i sina riktlinjer: "Med ”i mindre omfattning” avses antingen ett färre antal deltagare, eller ett färre antal matcher eller tävlingar."

Från 1 juni tillåts även upp till 500 åskådare på anläggningar som kan erbjuda anvisade sittplatser. På mindre arenor där det inte är möjligt är maxantalet 100 åskådare.

Träningsmatcher får spelas från 1 juni för seniorer.
Träningsmatcher med start 1 juni

 

Västra Götalandsregionen har förtydligat sina Corona-restriktioner och har godkänt att träningsmatcher för seniorlag kan spelas från och med den 1 juni.

 

Beskedet innebär också att ett lag kan spela en match per kalendervecka.

 

Observera att tisdagen den 8 juni är matchfritt datum.

Tidigare har VFF meddelat att seriespelet kan starta tidigast den 11-15 juni och att serierna genomförs som enkelserier.

 

Uppdaterat coronainfo från den 29 april.
Ny info angående barn- och ungdomsmatcher

29 april 2021, 11:18

Vi har precis fått besked från Smittskydd VG-region att dessa kommer följa Folkhälsomyndighetens senaste förordning vad gäller barn- och ungdomsfotbollen.

 

Så det är med glädje vi nu kan meddela att det är tillåtet för spelare födda 2002 och senare att spela enstaka matcher (max en match per vecka) även i Västergötland. Äntligen!

När det gäller seriespelet står dock det senaste datumet fast, dvs:

11 mot 11 startar Vårserien tidigast 17 maj.

9 mot 9 startar Vårserien tidigast 17 maj.

Fram till dess är det istället möjligt att spela träningsmatcher lokalt för dessa lag. Här skall vårt formulär på hemsidan användas för att beställa domare till flickor div 1-2 och pojkar div 1-4. Tidigaste datum för att kunna spela en träningsmatch med tillsatt domare av VFF är onsdagen den 5 maj.  https://vastergotland.svenskfotboll.se/tavling/bokning-av-traningsmatcher/

Övriga lägger upp sina ev träningsmatcher på egen hand. Dessa behöver inte registreras i Fogis. En möjlighet är skapa en match direkt i appen MinFotboll, för att ge chansen till fler att ta del av matchen.

Konceptet med vårmatcher kvarstår.

7 mot 7 kommer att startas enligt ursprungsplan under nästa vecka. Omgång 1 och 2 återaktiveras i Fogis. 

5 mot 5 ligger kvar som det ligger i nuläget i Fogis. Önskas matcher spelas tidigare så bokas egna lokala träningsmatcher fram till seriestart. 

Enligt Folkhälsomyndigheten innebär lokalt att man möter lag från VG-regionen. Men det rekommenderas starkt att man spelar träningsmatcher mot lag i sitt närområde för att minska risken för att smittspridningen ökar. Så en träningsmatch på sju-åtta mil enkel resa eller längre avrådes. Tänk även på att det fortfarande kan finnas lokala avvikelser i våra kommuner huruvida det är möjligt att boka planer eller ej. Så kontrollera med just er kommun innan ni planerar en match.

I övrigt så gäller samma riktlinjer som tidigare, att komma ombytt till matchen, inte använda omklädningsrum, resa till och från matchen individuellt, inga handskakningar med motståndare och domare, inte dela vattenflaska med någon annan. Läs nuvarande restriktioner och riktlinjer  på SvFF hemsida- https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2020/3/riktlinjer-med-anledning-av-coronautbrottet/

Likaså när det gäller publik på matcherna så är det fortfarande åtta personer som gäller och det är arrangerande förening som ansvarar att detta följs. VFF rekommenderar fortsatt att matcherna spelas utan publik. Personer som behövs för att matchen ska kunna genomföras räknas inte som publik dvs spelare, domare, tränare och matchvärdar.

Serieinformation 23 april
Serieinformation 23 april

23 april 2021, 11:00

Efter den senaste förändringen av restriktionerna till 17 maj meddelar Västergötlands Fotbollförbunds tävlingskommitté följande beslut.

 
 • A-lagsserier, damer division 3-4 och herrar division 4-6
  Serierna genomförs som enkelserier med påföljande kvalspel inom distriktet. Start tidigast perioden 11-15 juni, om detta inte är genomförbart gäller startdatum 1 augusti.

 • Damer division 2
  Götalandsdistrikten har gemensamt beslutat att spela dubbelserier i de
  åtta serierna om start kan ske 22-23 maj. I annat fall spelas enkelserie
  med start när restriktionerna tillåter.

 • Utvecklingsserier, damer och herrar
  Start tidigast 11-15 juni, om detta inte är genomförbart gäller
  startdatum 1 augusti. Matcher som är planerade från och med det
  startdatum som fastställs ska spelas.

 • Ungdomsfotboll 13-19 år
  Seriespelet startar tidigast en vecka efter att restriktionerna släpper. Matcher som skulle ha spelats före dess utgår. Seriespelet som gäller för tabell omfattar, med undantag för serier med
  få lag, enkelserier. Matcherna som är planerade på seriens första halva
  genomförs som träningsmatcher.

 • Barnfotboll 8-12 år
  Seriespelet kan starta tidigast den 18 maj. Matcher som skulle ha
  spelats före detta datum utgår.

 • Träningsmatcher
  Träningsmatcher kan spelas från och med ett datum som senare beslutas.
Serieinformation från VFF 16 april

Västergötlands FF ger här en samlad information om seriespelet 2021 utifrån de riktlinjer som gäller vid dagens datum 16/4 och framöver tills ny information kommer.

 

A-lagsserier, damer division 3-4 och herrar division 4-6:
Matcher kan tidigast spelas den 13 maj. Matcher som är inplanerade till och med 12 maj kommer tills vidare att markeras som uppskjutna.

 

A-lag, damer division 2:
Divisionen hanteras gemensamt av de nio Götalandsdistrikten. Matcher kan tidigast spelas den 13 maj. Matcher som är inplanerade till och med 12 maj kommer tills vidare att markeras som uppskjutna.

 

U-lagsserier:
Matcher kan tidigast spelas den 13 maj. Matcher som är inplanerade till och med 12 maj kommer tills vidare att markeras som uppskjutna. Ett beslut kan senare fattas om att omgångar som ställs in i början av serierna stryks ur programmet.

 

Ungdomsfotboll 13-19 år (11 mot 11 och 9 mot 9):
Matcher kan tidigast spelas 10 maj. Matcher som är inplanerade till och med 9 maj kommer tills vidare att markeras som uppskjutna.

 

Barnfotboll 10-12 år (7 mot 7):
Matcher kan tidigast spelas 3 maj. Matcher som är inplanerade till och med 2 maj kommer tills vidare att markeras som uppskjutna. Mer information lämnas den 26 april.

 

Barnfotboll 8-9 år (5 mot 5):
Vi återkommer med information om dessa åldersgrupper. Föreningarna kan planera sina matcher enligt grundspelordningen.

 

Träningsmatcher:
Träningsmatcher för alla ålderskategorier kan inte genomföras förrän tidigast den 3 maj.

 

Fortsatt hantering:
Efterhand som riktlinjer uppdateras kommer ny information kring distriktets serier.

 

Ny info från och med 13 april 2021!
Information om matcher i vår

 

Västergötlands FF:s tävlingskommitté har behandlat det aktuella läget utifrån rådande hälsoläge och restriktioner. Tills mer detaljerade beslut kommer informerar kommittén om följande gällande seniorfotbollen:

 

Träningsmatcher:
Tidigare beslut om att träningsmatcher inte kan genomföras till och med 18 april förlängs i första hand till och med 30 april.

 

Seriematcher:
Seriestart för damer division 3-4 och herrar division 4-6 kan inte genomföras förrän tidigast den 13 maj (Kristi Himmelfärds dag). Gäller även Utvecklingsserier damer och herrar.

 

Detta är beslut utifrån nuvarande läge och kan av naturliga skäl korrigeras framåt i tiden. Tävlingskommittén vill på detta sätt meddela de beslut som rör de närmaste veckornas verksamhet.

 

Nästa beslutspunkt kommer den 23 april, i samband med att SvFF tar beslut om de lägre förbundsserierna, damer division 1 och herrar division 2-3 ( se annan artikel på vår hemsida).

Uppdatering 1 Mars.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade igår utökade restriktioner med anledning av den ökande smittspridningen i samhället. För fotbollens del innebär detta att möjligheten för unga födda 2005 och senare att spela enstaka matcher försvinner.

De nya restriktionerna gäller från och med måndagen den 1 mars. Folkhälsomyndigheten meddelade också att man arbetar med att skärpa reglerna för idrotten – alltså utöver de nu meddelade förändringarna för barn födda 2005 och tidigare. Vad detta kan innebära är ännu inte klart.

I samband med att de nya restriktionerna börjar gälla kommer Svenska Fotbollförbundet att uppdatera sina riktlinjer till svensk fotboll. Riktlinjerna kommer på sedvanligt vis att publiceras på svenskfotboll.se. VFF kommer att länka till dessa så fort de publicerats.

Smittläget i samhället är mycket utmanande och det är av yttersta vikt att samtliga berörda tar del av och följer riktlinjerna. Svensk fotboll har tagit ett stort ansvar för att förhindra smittspridning och bidra till att konsekvenserna av pandemin blir så hanterbara som möjligt – det måste vi fortsätta att göra.


Sammanfattning - nuläge

 • Yrkesidrottslag får både träna och spela matcher.
 • Personer födda 2002 och senare får träna, både inomhus och utomhus, men inte spela några matcher.
 • De som är födda 2001 och tidigare (och som inte är yrkesidrottare) får träna, men inte spela några matcher.
Inomhusträning för 2002 och yngre!
Förtydligande Covid-19

Den 4 februari meddelande regeringen och Folkhälsomyndigheten lättnader för ungdomar födda mellan 2002 och 2004 att träna organiserat både inomhus och utomhus.

Det betyder dock än så länge inte att dessa kan spela varken träningsmatcher eller tävlingsmatcher.

Förändringen gäller från och med den 6 februari.

I övrigt kvarstår de övriga rekommendationerna fram t.o.m. den 21 februari 2021

Sammanfattning - nuläge

 • Yrkesidrottslag får både träna och spela matcher.
 • Barn födda 2005 och senare får träna, både inomhus och utomhus, samt spela enstaka matcher.
 • De som är födda 2002- 2004  (och som inte är yrkesidrottare) får träna, både inomhus och utomhus, men inte spela match
 • Födda 2001 och tidigare får i dagsläget bedriva träning utomhus men i mindre grupper

Uppdatering coronaläget 15 jan 2021
Senaste vad som gäller träning från Svenska Fotbollsförbundet.

När det gäller det personliga ansvaret anges i myndighetens allmänna råd att idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan.
Var och en bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2004 eller tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:

x hålla avstånd till varandra,
x inte dela utrustning med varandra,
x när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus,
x undvika gemensamma omklädningsrum,
x resa till och från aktiviteten individuellt,
x utföra aktiviteten i mindre grupper.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dessa råd gäller enligt Folkhälsomyndigheten inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2005 och senare.
När det gäller varje verksamhets ansvar anges att föreningar som bedriver idrott bör
x när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus,
x minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel,
x avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig eller enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare.


Fotboll - Corona 29/10
Idag 29/10 beslutade Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd i VästraGötalands regionen m fl. De skärpta råden gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i regionen fram till och med den 17 november ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för de högsta fotbollsserierna samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Västergötlands FF följer beslutet om restriktioner i tävlingsverksamheten samt i planerade utbildningar för tränare och domare t.o.m. 17 november.


Under pandemin har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra den fotbollsaktivitet som är möjlig under rådande omständigheter. Vi ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Svensk fotboll har tagit ett stort ansvar och det är viktigt att vi fortsätter göra det.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu, i samråd med smittskyddet i Västra Götalands regionen, beslutat om skärpta allmänna råd som gäller omedelbart och i vart fall fram till och med den 17 november. 

Beslutet grundar sig i den snabba ökningstakten i spridning av covid-19 i regionen, vilken gett ett ökat antal intagna i sjukvården och ett ökat antal utredningar om covid-19 på särskilda boenden.


Vi uppmanar alla fotbollsföreningar i Västergötland att ta sitt ansvar och följa dessa skärpta allmänna råd som – efter förtydliganden från FHM och Riksidrottsförbundet – innebär följande för fotbollsidrotten i Västergötland:

 • Föreningar ska under denna period avstå från matcher, inkl. träningsmatcher och matcher utanför regionen, och gemensamma träningar. Detta gäller både fotboll och futsal.
 • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare. Spelare och ledare uppmanas att undvika att använda kollektivtrafiken till och från träning samt att byta om hemma. Om möjligt bör träningen genomföras utomhus.
 • Undantag gäller också för lag i de högsta serierna (OBOS Damallsvenskan, Elitettan, Allsvenskan, Superettan och Ettan Södra), där särskilda protokoll tillämpas.

Fristad GoIFs fotbollssektion uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens och Svenska fotbollsförbundets restriktioner. Vi försöker uppdatera löpande och vi följer de restriktioner som kommer löpande. 

//Fotbolls sektionens styrelse.

 
Huvudpartners
Guldpartners
Silverpartners
Sponsorer F07
Bronspartners